Az állattartó sátor több szempontból is előnyösebb a hagyományos telepeknél

A nagyüzemi állattartás rendkívüli odafigyelést és szakértelmet kíván, tudniillik még egy jelentéktelennek tűnő hiba is nagyon komoly következményekhez vezethet. Kiemelt figyelmet kell fordítani a takarmányozásra, a betegségek kezelésére és elkerülésére, no és persze a jószágok életterének kialakítására is.

Utóbbi kapcsán egyre elterjedtebb megoldásnak számít az állattartó sátor. Népszerűségét annak köszönheti, hogy a hagyományos téglaépületekkel szemben megannyi előnnyel rendelkezik. Rögtön ott a kivitelezéssel járó idő és költségek kérdése. Míg ugyanis egy állattartó sátor vonatkozásában a kapacitáshoz mérten nem kell túl nagy kiadással számolnunk, addig egy téglaépület esetében a kulcsrakész állapot eléréséig hatalmas anyagi ráfordításra lesz szükség. Ráadásul ez a folyamat az engedélyek beszerzésével együtt akár egy évig is eltarthat, ami további dilemmát jelenthet. Egy állattartó sátor esetében a legidőigényesebb szakaszt az előzetes tervezés jelenti, maga a telepítés akár napok leforgása alatt megvalósítható.

Ugyancsak szem előtt kell tartanunk a sokoldalúság fontosságát. Az állattartó sátor szabadon kombinálható, bővíthető és alakítható az igényeinknek megfelelően, így akkor is egy használható megoldást jelent, ha menet közben a profilváltás mellett határoznánk. Gyakorta megesik az is, hogy indokolttá válik a telep áthelyezése. Hagyományos téglaépületek vonatkozásában ez megoldhatatlan problémát jelent, ám egy állattartó sátor esetében mindössze pár nap alatt véghez vihető a bontás, illetve az új helyen történő felállítás. Ugyancsak komoly előny, hogy ezeknek a konstrukcióknak minimális a karbantartásigénye, hiszen elegendő időszakosan ellenőrizni a vázszerkezet épségét, illetve megtisztítani a ponyvát a lerakódott szennyeződéstől.