Milyen kialakítású bálacsomagoló jelenti az optimális választást?

Az állattenyésztés egy rendkívül nehéz iparág, ami folyamatosan kihívások elé állítja a gazdákat. Különösen igaz ez a kérődző jószágok tartása esetén, hiszen itt nem csak a különféle betegségek ellen kell folyamatos harcot vívni, hanem komoly dilemmát jelent a takarmányozás kérdése is.

A szenázsellátás egyik legfontosabb eszköze épp emiatt a bálacsomagoló gép. Háztáji volumen esetében persze erre nincs szükség és a relatíve magas bekerülési költség miatt nem is gazdaságos az alkalmazása. Ám a kis- és közepes gazdaságok vonatkozásában már hatalmas fejlődés tapasztalható az eszköz használatával. Tudniillik a szálastakarmányok kapcsán a legfőbb bonyodalmat az eltarthatóság jelenti. Bálacsomagoló alkalmazása nélkül ugyanis szinte lehetetlen hosszú hónapokon át megőrizni a megfelelő nedvességtartalmat, ami nagyjából 60 és 70 százalék közé tehető. Enélkül azonban állagromlás következik be, ami rosszabb esetben penészesedéssel, rohadással jár, ez pedig akár az egész készlet tönkremenetelével is járhat.

Ezt mindenképpen meg kell előzni, hiszen a külső forrásból beszerzett szenázs nagyon komoly kiadásokkal jár. A legoptimálisabb alternatívát ilyenkor egy bálacsomagoló beszerzése jelenti. Mielőtt azonban letennénk a voksunkat egy adott márka típusa mellett, feltétlenül mérlegeljük, milyen elvárásaink vannak a géppel kapcsolatban. A legfőbb kérdést az jelenti, külön munkafolyamatban szeretnénk-e elvégezni magát a bálázást, vagy netán olyan masinára lenne szükségünk, amely az egészet megoldja egy lépésben. Ezt követően kell választanunk a csoportos, illetve az egyéni bálacsomagoló közül. Utóbbi alacsonyabb bekerülési költséggel rendelkezik és kisebb méretű gazdaságok esetében általában bőven elegendő kapacitást biztosít, hosszú távon is.