Milyen speciális tudnivalók birtokában van a robbanásbiztos berendezés szerelője?

Noha a különféle elektronikai alkalmatosságok karbantartása, szakszerű beüzemelése mindig jár némi kockázattal, vannak olyan területek, ahol ez a rizikó kiemelten magasnak tekinthető. Ilyenkor elengedhetetlen a biztonságos munkavégzéshez szükséges tudnivalók megszerzése, ezt pedig törvényi előírások határozzák meg.

Pontosan így van ez a robbanásbiztos berendezés szerelője esetében is. Laikusként talán nem is gondolnánk, ám számtalan üzemben, gyárban magas a hirtelen detonáció esélye, egész egyszerűen a körülmények, illetve a felhasznált alapanyagok miatt. Ezekben a létesítményekben a gépeket, gyártósorokat rendszeresen kell ellenőrizni, illetve meghibásodásuk esetén kardinális a mielőbbi javítás megtörténte is. Ezt a feladatot kizárólag a robbanásbiztos berendezés szerelője láthatja el, hiszen az elektromos áram – de akár egy apró szikra is – katalizátorként működhet, ha pedig ez bekövetkezik, annak beláthatatlan következményei lehetnek. Már ebből is jól látszik, hogy a robbanásbiztos berendezés szerelője egy olyan munkakör, ami nem csak precizitást, de széles körű tudást is igényel.

Ennek megfelelően külön képzésben készítik fel a szakembereket. Ez egy szakmai továbbképzés, így a részvételhez alapkövetelmény a szakirányú végzettség – például villanyszerelő – megléte. A robbanásbiztos berendezés szerelője tanfolyamon kifejezetten a specifikus tudnivalókat sajátíthatjuk el. Ilyen a multiméterek és egyes analizátorok használata, de természetesen kiemelt figyelmet fordítanak az előzetes kockázatelemzés módszertanának ismertetésére is. Nagyon fontos, hogy még a kurzusra történő jelentkezést megelőzően megvizsgáljuk, rendelkezünk-e a szükséges kompetenciákkal. A robbanásbiztos berendezés szerelője szinte mindig veszélyes körülmények között dolgozik, ezáltal a munkavégzés kiemelt stresszel jár, ám emellett tökéletes precizitást igényel. Ez pedig nagy kihívást jelenthet.