Takarékos heti menü, ha szeretnél csökkenteni a költségeken

Az étkezés megoldása a legtöbb családban komoly kiadást jelent. Ha szeretnél egészségesen, ugyanakkor költségtakarékosan táplálkozni, akkor nem árt megfogadni néhány hasznos tanácsot, melyek sokat segíthetnek abban, hogy a hónap végén vastag maradjon a pénztárcád.

Takarékos heti menü egyik feltétele, hogy előre megtervezd mit fogsz enni az adott héten. Ez azért fontos, mert a tervezéssel elkerülheted, hogy hirtelen megéhezz és ne legyen otthon semmilyen étel és rendelésre kerüljön sor. A rendelés általánosságban nem olcsó mulatság. Ráadásul rendeléskor jellemzően nem a legegészségesebb ételek mellett dönt a többség. Nagyon sok olyan étel van, amelyet még a kezdő konyhatündérek is el tudnak készíteni, így az sem jelent problémát, ha nem igazán vagy jártas a konyhában. Arra mindenképp ügyelj, hogy a heti menü megtervezése során az étkezések ne legyenek egyhangúak, vagyis ne egyél ugyanolyan típusú ételt több napon keresztül, mert nagy valószínűséggel eleged lesz és újfent a rendelés vagy egy gyors péksüti mellett fogsz dönteni.

Fárasztónak tűnhet eleinte összeírni az alapanyagokat, megtervezni az étkezéseket, azonban idővel sokkal egyszerűbbé válik. Nem mellesleg a fogyókúrában is nagyon sokat segíthet, ha nem impulzív evésre kerül sor, hanem minden alkalommal van valami a hűtőben. Még élvezetesebb, ha van segítséged is a konyhában, például a pároddal vagy valamelyik családtagoddal készíted el az ételeket. A hétköznapokra inkább egyszerűbb ételeket készíts, míg a hétvégéken az időigényesebb fogások is megállják a helyüket, hiszen valószínűleg több időd van ekkor. Természetesen olykor-olykor belefér egy-egy pizza vagy gyorsétel, azonban sem az egészséged, sem a pénztárcád szempontjából nem előnyös, ha ezek adják az étrended nagy részét.