Védőprofil használatával elkerülhetők a komolyabb balesetek

Építési területeken – főképp, ha nagyobb volumenű beruházásokról van szó -, kardinális jelentősége van a veszélyes pontok figyelemfelkeltő megkülönböztetésének. Tudniillik bár elsőre talán nem is gondolnánk, a súlyos kimenetelű munkahelyi balesetek számát illetően ez az ágazat számít az egyik legveszélyesebbnek hazánkban.

Köszönhetően azonban az olyan kiegészítőknek, mint amilyen a védőprofil is, hatékonyan megelőzhetők a tragédiával végződő szerencsétlenségek. A kellően stabil alapozáshoz, illetve a különféle nagyobb elemek összeállításához ma már szinte minden esetben betonacélt használnak, hiszen ez egy költséghatékony és időtálló megoldás. Ugyanakkor a kiálló végek nagyon komoly kockázati tényezőnek számítanak, hiszen már egy relatíve alacsony magasságból történő rázuhanás is átszúródást okozhat. A védőprofil felszerelésével azonban ez a rizikó jelentősen mérsékelhető. Mindazonáltal ehhez körültekintő módon kell eljárni mind a beszerzés, mind pedig a kihelyezés kapcsán.

Tudniillik a védőprofil csak abban az esetben látja majd el maradéktalanul feladatát, ha megfelelő minőségű kiegészítőket használunk. Hosszú távon egyébként is szerencsésebb egy ilyen mellett letenni a voksunkat, hiszen a strapabíróbb darabok több alkalommal is újra felhasználhatók, ezáltal pedig kiemelkedően költséghatékonynak tekinthetők. Érdemes rögtön az acélbetéttel ellátott védőprofil beszerzése mellett határozni, ezek ugyanis biztosan kellő védelmet nyújtanak még a 3 méterről történő esés esetében is. Az optimális munkavédelmi segédanyag megválasztása mellett azonban legalább ilyen kardinális kérdést jelent az előírás szerinti használat is. Tanácsos legalább naponta egyszer ellenőrizni, hogy minden védőprofil a szükséges helyén van-e és ha hiányt tapasztalunk, azonnal cselekedjünk.