Ezért érdemes megóvni a munkavédelmi felszerelés kifogástalan állapotát

Jó néhány olyan munkakör létezik, ahol szigorú szabályok határozzák meg, milyen ruházatban, illetve kiegészítők birtokában kezdhetjük meg feladataink elvégzését. Speciális esetekben ezek jelentős értéket is képviselhetnek, ám például az építőiparban használatos ruházat is meglehetősen költséges.

Ezért aztán egyáltalán nem mindegy, a munkavédelmi felszerelés beszerzése, illetve karbantartása pontosan kinek is a feladatköre. Ez a kérdés ugyanis még napjainkban is gyakori félreértések okozója. Emiatt fontos észben tartani, miszerint a Munka Törvénykönyve egyértelműen kimondja, hogy ez minden esetben a munkáltató hatáskörébe tartozik. Természetesen azért a képlet nem annyira egyszerű, hiszen nem csupán annyiról van szó, hogy a cég biztosítja a munkavédelmi felszerelés meglétét. Általában szerződésben rögzítik, hogy azt milyen esetekben kötelező viselnünk, ezt pedig rendszeresen ellenőrzik is. Egy fejet védő sisak, illetve speciális kesztyű vonatkozásában ez nem is okozhat gondot, ám egy bakancs, vagy egy munkaruha már más kérdés.

Ezeknél ugyanis megeshet, hogy valamiért kényelmetlennek találjuk viselésüket. Különösen gyakran fordul ez elő olyan munkakörökben, ahol a ruházat célja nem a fizikai védelem, sokkal inkább a jó megkülönböztethetőség. Ilyenkor elegendő, ha a munkavédelmi felszerelés anyaga nem a legoptimálisabb és máris úgy dönthetünk, inkább nem is viseljük azt. Ez azonban komoly szankciókkal járhat, így még a szerződéskötéskor, valamint a munkavédelmi felszerelés átadásakor ellenőrizzünk mindent. Amennyiben pedig valamilyen panaszunk lenne, azt azonnal jelezzük a megfelelő irányba. Fontos tisztában lennünk azzal is, hogy ha a kiegészítők speciális tisztítást igényelnek – gondoljunk például a vegyvédelmi felszerelésekre -, akkor ezt is a munkáltatónak kell intéznie. A mi feladatunk a munkavédelmi felszerelés megfelelő tárolása és előírás szerinti alkalmazása.