Milyen célokra alkalmazható a kónusz?

Komolyabb építési munkálatok esetében megkerülhetetlen a masszív alap kiképzése, hiszen enélkül aligha érhető el megfelelő stabilitás. Ez azonban korántsem olyan egyszerű feladat, mint azt sokan gondolják. A kifogástalan vízzárás ugyanis egy nagyon precíz folyamat eredménye.

A sikerhez gyakorta szükséges a kónusz alkalmazása is. Ezek a jellemzően kis méretű, speciális eszközök hatalmas szerepet töltenek be a vasbetonszerkezetek zsaluzási feladatainál. Ez utóbbi összefogatásánál ugyanis kulcsfontosságú hogy a feszítőacélokból érkező erő megfelelőképp legyen átvezetve a zsaluzatra. A kónusz pontosan ezt a célt szolgálja, miközben a tökéletes zárásról is gondoskodik. Ezzel megelőzhető, hogy a beszivárgó nedvesség a későbbiekben a szerkezeti stabilitás meggyengüléséhez, vagy korrózió kialakulásához vezessen. Természetesen a kónusz beépítését alapos tervezésnek kell megelőznie, hiszen már az optimális kialakítás megválasztása is nagyon sok tényező függvénye. Elsőként azt kell átgondolnunk, milyen alapanyagból készült kiegészítő az ideális számunkra.

A legelterjedtebb alternatívának kétségkívül a műanyag tekinthető. Ennek több oka is van, hiszen egy ilyen kónusz előállítási költsége alacsony, illetve a gyártás nagy tételben is gyorsan elvégezhető. Arról sem szabad megfeledkeznünk, miszerint ezek az eszközök kifejezetten könnyűek, így komfortosan lehet velük dolgozni. Az alacsony súly ellenére meglehetősen strapabírók és alkalmazásukkor a korróziótól sem kell tartanunk. Ugyanakkor az UV-sugárzás károsodást okozhat a szerkezetükben és alapvetően problémás lehet, ha túlságosan nagy terhet kell elviselniük. Ilyenkor az acél kónusz lehet a megoldás, ami nem csupán sokkal masszívabb, de a magas hőnek is kiválóan ellenáll. Egyedül magasabb ára és tömege jelenthet problémát, ám a itt mindig a minőséget tartsuk szem előtt.