Testzsír százalék kiszámolására szolgáló eszközök

A testzsírszázalék kiszámítása által komplex képet kaphatunk egészségi állapotunkról. A testzsír optimális mennyiségben hasznos számunkra, hiszen komoly élettani szerepe van. Túlzott mennyiségben azonban nagyon veszélyes lehet egészségi állapotunkra nézve.

Testzsír százalék kiszámítása nagy segítséget jelenthet, hogy jobban tisztában legyünk az egészségi állapotunkkal. Kétféle testzsírt különböztetünk meg, melyek a bőr alatt felhalmozódó típus és a zsigeri zsír. Előbbi oka elsősorban a túlzott kalóriabevitel, mely elfedi az izmokat és nagy mennyiségben növeli a különféle betegségek kialakulásának kockázatát. A zsigeri zsír jelenléte közel sem ilyen nyilvánvaló, mivel az egyes szerveket körülölelő zsírrétegről van szó. Akár egy szálkás test esetében is jelen lehet a zsigeri zsírréteg, mely szintén komoly veszélyt jelenthet egészségi állapotunkra. Ahhoz, hogy ki tudjuk számolni a testzsír százalékot, több alternatívát alkalmazhatunk. Az egyik opció az úgynevezett kaliper, mely egy otthoni használatra való eszköz. Ennek használata rendkívül egyszerű, csak össze kell csípni vele a bőrt és egész egyszerűen megmérni a testzsírszázalékot. Nagy előnye, hogy egy rendkívül megbízható alternatíva. A másik lehetőség a testzsírmérő mérleg.

A mérleg úgy működik, hogy megadunk bizonyos adatokat, mint például a nem, kor, magasság, valamint a mért testsúllyal és elektromos ellenállás alkalmazásával kiszámolja az eredményt. Azt viszont érdemes tudni, hogy ez az eredmény nem százszázalékos. Ezért elsősorban tájékoztató jelleggel szabad rá tekinteni. A dexa szintén alkalmas a testzsír mérésére, mely működését tekintve nagyon hasonlít a CT-re, azonban sokkal alacsonyabb sugárkibocsátással működik. Érdekesség, hogy a CT és MRI is képes lennek a testzsírszázalék mérésére, azonban általában nem erre a célra használják.