Több tényezőre is oda kell figyelnünk egy fóliasátor megválasztásánál

Laikusként komoly kihívásnak tűnhet a háztáji növénytermesztés, ám kellő odafigyelés mellett még akkor is gyorsan érhetünk el sikereket, ha nem rendelkezünk túl sok tapasztalattal. Egy dolog azonban biztos, mégpedig az, hogy elsőként meg kell teremtenünk a megfelelő környezetet.

Ezt a legegyszerűbben egy fóliasátor segítségével tehetjük meg. Természetesen a szabadföldi termesztéssel is megpróbálkozhatunk, ám azt mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy itt nem csak komoly rutinra lesz szükségünk, hanem némi szerencsére is. Tudniillik megeshet, hogy a tavaszi időjárás nem lesz épp a legmegfelelőbb, arról nem is szólva, hogy ha például agyagos a föld, akkor még nehezebb dolgunk lesz. Egy fóliasátor alkalmazásával ugyanakkor olyan ökoszisztémát teremthetünk, ahol közel tökéletes körülmények vannak. Régebben ezt a feladatot üvegházak segítségével végezték el, ám azok jóval magasabb bekerülési költséggel járnak, arról nem is szólva, hogy kevésbé strapabírók és a javításuk is komoly anyagi ráfordítást igényelhet.

Mielőtt azonban egy fóliasátor beszerzése mellett döntenénk, mindenképpen mérlegelnünk kell bizonyos szempontokat. A leginkább kulcsfontosságú tényező a méret. Tudniillik egyaránt pórul járhatunk, ha alul-, illetve túlbecsüljük a szükséges dimenziókat. Ezt a problémát úgy kerülhetjük el a legegyszerűbben, ha mindenre kiterjedő tervet készítünk, még a vásárlást megelőzően. Határozzuk meg precízen az ágyások helyét, így látni fogjuk, mekkora fóliasátor az optimális. Ezt követően azt kell eldöntenünk, milyen felépítés mellett tesszük le a voksunkat. A műanyag váz kevésbé terheli a fóliasátor borítását, ugyanakkor a fém ellenállóbb az időjárás hatásaival szemben és megfelelő karbantartás mellett jóval tartósabb is. Mindenképpen mérlegeljünk tehát, mielőtt döntenénk.