Apró, de annál hatásosabb trükkök a konyhában és a grillsütőn

A grillezés szerelmesei tisztában vannak vele, hogy a rácson való sütögetés nem csupán egy főzési módszer, hanem művészet is. Az ízek maximális kiaknázása érdekében ajánlott néhány trükköt elsajátítani. Íme néhány tipp, amelyek segítenek abban, hogy a grillpartit még sokáig emlegessék vendégeink!

Grillsütő esetében, különösen, ha régen használtuk a készüléket, akkor célszerű először egy alapos ellenőrzéssel indítani, illetve szükség esetén egy teljes tisztításra sort keríteni. Ha nem szeretnénk a sütögetést követően is tisztogatással tölteni a drága időnket, akkor ajánlott a sütögetést megelőzően beolajozni a rácsokat, hogy az ételek ne ragadjanak le. Mielőtt beizzítanánk a sütőt, akár egy nappal előtte is érdemes előkészíteni az ételeket. Ennek egyik legjobb módja húsok esetében a pácolás. A páclé elkészítése egyáltalán nem bonyolult, így, ha van időnk és nem szeretnénk boltit venni, akkor a saját elképzeléseink alapján is megalkothatjuk. Arra viszont ügyeljünk, hogy ne vizet, hanem olajat használjunk a pácléhez, amiben aztán órákig vagy egy teljes napig benne hagyhatjuk a húsokat.

A rácsra nem csupán húsok kerülhetnek, hanem számos egyéb dolog is. Sajtok, zöldségek, halak, de akár gyümölcsök is. A változatosság gyönyörködtet, ráadásul a vendégek ízlelőbimbói is értékelni fogják a grillezett finomságokat. Ha még különlegesebb ízt akarunk elérni, akkor beszerezhetünk füstölő fákat a faszenes grillező esetében, így az ételek átveszik a különleges, füstös aromákat. Ha édesebb ízeket szeretnénk elérni, akkor a cseresznye vagy alma, vagyis a gyümölcsfák bizonyulnak jó választásnak. A grill ételek önmagukban is finomak, azonban különféle szószokkal még élvezetesebb fogyasztásuk. Ezeket szintén megvásárolhatjuk készen vagy mi magunk is megalkothatjuk őket.