A faszenes grill több szempontból is kiváló választásnak bizonyul, mivel sokak szerint ennek a készüléknek a rácsain készülnek a legfinomabb falatok. Tagadhatatlan, hogy a különleges füstös aromával nagyon nehéz felvenni a versenyt más készülékek esetében. Habár sokan a grillezés alatt kizárólag a húsok sütését értik, azonban ennél sokkal több lehetőségünk van!
Faszenes grill rácsain szinte minden esetben sül valamilyen hús. A grillezés megszállottjai szerint nincs olyan hús, amit ne lehetne grillezni. A leggyakoribb opciók a sertés, marha, csirke, de bárány is gyakran kerül a parázs, illetve tűz fölé. Ahhoz, hogy igazán finom ízeket érjünk el, nagyon fontos a húsok előkészítése, vagyis a pácolás. Ez segít, hogy a húsok megőrizzék szaftosságukat, illetve így még intenzívebb ízeket tudunk elérni. Készíthetünk pácot olívaolajból, citromléből, fokhagymából, fűszerekből és mustárból. Gyakorlatilag a képzeletünk, pontosabban a konyhai kreativitásunk szab határt a páclé elkészítésének. Arra kell mindössze ügyelnünk, hogy elég hosszú időn keresztül legyenek a húsok a páclében. Nagy hiba, hogy sokan a húst azonnal felvágják a sütést követően, holott érdemes körülbelül tíz-tizenöt percig pihentetni, hogy a szaftok visszafolyjanak a húsba, vagyis ne legyen száraz hatású.
A grillrácson a húsok mellett a halak is nagyon jól megférnek. Ha meg akarjuk könnyíteni a dolgunkat, akkor érdemes szálkamentes vagy filézett halakat választani. A citromlé vagy akár citromkarikák, olívaolaj és a friss fűszerek nagyon jól állnak a halaknak. A sütés során ajánlott grillfóliát használni, így biztosan nem esik szét, illetve a szaftok is jobban megmaradnak. Az ismert mondás szerint egy igazi férfi húst hússal eszik, ugyanakkor érdemes egy kis zöldségnek is helyet szorítani a rácson, mivel így egészséges köret is a tányérra kerülhet.