Érdemes kihasználni az esővízgyűjtő előnyeit

Családi házak, nyaralók, illetve hétvégi telkek esetében a kert méretétől függően a nyári időszakban erőteljesen megnőhet a vízigény, hiszen a csapadékmentes hetekben locsolással kell megoldani a növények ellátását. Erre a célra az ivóvíz használata nem csupán felesleges, de rengeteg energiába kerül, ami bizony komoly kiadással járhat.

Egy esővízgyűjtő használatával azonban nagyon sokat spórolhatunk hosszú távon. Azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy jó néhány olyan háztartási mód létezik, ahol az így tárolt vizet felhasználhatjuk. Ilyen például a WC öblítése, de talán némiképp meglepő módon a mosás is. A szakemberek álláspontja alapján egy optimális méretű esővízgyűjtő használatával és az ehhez szükséges hálózat kiépítésével akár a fogyasztásunk 50 százalékát is megtakaríthatjuk. Nem nehéz kiszámolni, miszerint egy átlagos család esetében is komoly összegekről van szó, főképp, ha évtizedes távlatokban tervezünk. A biztos siker érdekében ugyanakkor elengedhetetlen, hogy precíz számításokkal kezdjük meg a kivitelezést.

Az esővízgyűjtő megválasztásánál ugyanis jó néhány szempontot vizsgálnunk kell. Elsőként mindjárt a fogyasztásunkat, hiszen célszerű ahhoz igazítani a tartály méretét. Megfelelő kezeléssel természetesen az úgynevezett szürkevíz is sokáig megőrzi minőségét, ám ezzel együtt sem érdemes túlméretezett megoldás mellett letenni a voksunkat. Ugyancsak kardinális kérdést jelent az elhelyezés. Más-más előnyökkel bír ugyanis a felszíni, illetve a földalatti esővízgyűjtő. Előbbi különösebb erőfeszítés nélkül telepíthető, mindössze egy stabil talpra van szükség, ám ennek megfelelően bizonyos méret felett nem kapható. A föld alatti esővízgyűjtő esetében ilyen megkötésekkel nem kell számolnunk, cserébe a beépítése bonyolultabb és költségesebb.