Komposztáló, a zöldhulladék újrahasznosítás elengedhetetlen kelléke

A mindennapi élet során számos olyan hulladék keletkezik, mely újrahasznosítható lenne. Mindössze annyira lenne szükség, hogy tudatosan szétválogatjuk a hulladákot és komposztáló segítségével értékes komposztot készítünk belőle.

Komposztáló elengedhetetlen ahhoz, hogy otthonunkban humuszt, vagyis komposzt tudjunk készíteni. A folyamat meglehetősen egyszerű, ráadásul jól is járunk vele. Egyrészt csökkenthetjük az otthonunkban megtermelt hulladék mennyiségét, másrészt olyan tápanyagokan gazdag talajhoz jutunk, mely nagyon jól jön a kertben. A humuszos talajban lévő növények sokkal egyszerűbben képesek felvenni a táplálékot, így gyorsabban fejlődnek és a termésük is sokkal szebb lesz. Mindenekelőtt azonban szükségünk lesz egy komposztálóra, amit akár készen is megvásárolhatunk, de ha szívesen barkácsolunk, akkor semmi akadálya, hogy mi magunk is elkészítsük. Ehhez a legmegfelelőbb anyagok a drótháló, fa és tégla. Arra mindenképp ügyelni kell, hogy a komposztáló jól szellőzzön, így erre ügyeljünk az elkészítése során.

Ha nem szeretnénk mi magunk elkészíteni, akkor akár készen is megvásárolhatjuk, például a sunikft.hu webáruház kínálatában, ahol háromféle típus közül válogathatunk. Mindegyik százszázalékban újrahasznosított műanyagból készült, így környezetbarát alternatívák. Szerszám nélkül, egyszerűen össze lehet őket állítani. A legnagyobb típus kilencszáz literes, így bőven fér bele zöldhulladék. Ha szeretnénk tudatosabbak lenni és gondolni a jövőre, akkor erre kiváló mód a komposztálás. Természetesen nagyon nem mindegy, hogy mi kerül a komposztálóba, így szennyvíz, húsevő állatok széklete, virágzó gyomok, műanyag, fém, vegyszerrel kezelt déligyümölcsök és olajos ágú növények nem kerülhetnek bele.