Milyen kutya jutalomfalatot érdemes vinni a kutyaiskolába?

A legtöbb gazdi rögtön a virslire, párizsira vagy a sajtra gondol, ha a jutalomfalat szóba kerül, elvégre ezekből mindig van otthon és olcsó. Ugyanakkor nem hiába nem javasolják ezeket a kutyaoviban vagy kutyaiskolában.

Kutya jutalomfalat kapcsán egyértelműen kijelenthető, hogy a virsli nem a legoptimálisabb választás az állatnak. A legnagyobb probléma vele az, hogy egészségtelen. Vannak jobb minőségű típusok, de a gazdik, akik virslit adnak az állatnak, jellemzően nem a magas hústartalmú, minőségi darabokat választják, hanem az olcsóbbakat, melyet a dietetikusok még emberi fogyasztásra sem javasolnak. Elvégre a virsli a csontról mechanikusan lefejtett, alacsony minőségű húsból áll, melyhez általában rengeteg mesterséges ízfokozót és egyéb adalékanyagokat is hozzátesznek. A legjobb, ha virsli helyett valamilyen kifejezetten kutyák számára kifejlesztett, minőségi jutalomfalatot választunk. Emellett az is fontos, hogy ahogy a neve is mutatja, a jutalomfalat jutalmazásra, motiválásra van, nem pedig etetésre, ezért még kisebb mennyiségben sem szabad belekeverni az állat eledelébe.

A finomság méretét lehetőleg a kutya méreteihez igazítsuk. Ez azért fontos, hogy négylábú kedvencünk ne lakjon jól, hiszen akkor lankad a motivációja. A legjobb a nedves vagy félnedves finomság, mivel a száraz jutalomfalat nehezen rágható és időbe telik mire a kiskedvenc lenyeli. Emiatt a feladat teljesítése közben szünetet kell tartani és kevésbé lesz hatékony az idomítás. Ehelyett jobb egy egyszerűen lenyelhető falatkát választani, így a közös munka sokkal gördülékenyebb lehet, nem kell megszakítani. Érdemes többféle típust kipróbálni, így látni fogjuk, hogy melyik az, amelyiket kutyusunk igazán kedvel és motiválttá válik, hogy ha megérzi az illatát.