Minden, amit a papagáj táplálásáról tudni érdemes

Az emberekhez hasonlóan a papagájoknak is szüksége van kiegyensúlyozott, tápanyagokban gazdag, változatos étkezésre. Ahogy az embereknél, úgy a madaraknál is komoly következményekkel jár, ha az étrend nagyon egyhangú.

Papagáj vitamin, illetve a megfelelő táplálkozás hozzájárul ahhoz, hogy kiskedvencünk hosszú időn keresztül megőrizze egészségét és fejlődjön. Ha az állat nem jut hozzá a szükséges vitaminokhoz és tartósan egyoldalúan táplálkozik, akkor olyan problémák léphetnek fel, mint az izomgyengeség, szemmel látható levertség, valamint különféle idegrendszeri és mozgásszervi problémák. A legfontosabbak a minőségi magkeverékek. Ezek a legfontosabb táplálékok, ha papagájokról van szó, így mindenképp érdemes beszerezni a megfelelő magkeveréket a madár méretének megfelelően. A magrudak különösen előnyösek, hiszen a papagájok köztudottan előszeretettel játszanak az ételükkel, így nem csak finom falatokhoz jutnak, hanem jól is szórakoznak. A fejlődés és az egészség megőrzés elengedhetetlen részét képezik a különféle fehérjeforrások.

A főtt fehérhúsok, illetve főtt tojás, lárvák, lisztkukacok mind magas fehérjetartalommal rendelkeznek. A fehérje mellett a szénhidrát is fontos részét képezi a madarak étrendjének. A barna rizs, bab, főtt kukorica kiváló módja a szénhidrátbevitelnek. Természetesen ezeket az élelmiszereket csak fűszermentesen és kihűlt állapotban szabad az állatnak adni. A vitaminpótlás miatt zöldségeket és gyümölcsöket is adhatunk az állatnak, azonban sokszor hatékonyabb, ha kifejezetten papagáj vitamint adunk kiskedvencünknek. Az édességek, csokoládé, zeller és különféle mogyoró fajták viszont tiltottak, mivel komoly terhet gyakorolnak az állat szervezetére. Az etetés mellett természetesen a kellő folyadékpótlásról sem szabad elfeledkezni.