Mit lehet tenni a migrénes fejfájás kialakulása ellen vagy enyhítése érdekében?

A migrénes fejfájás a legtöbb ember előtt nem ismeretlen, mivel nagyon sok ember rendszeresen megtapasztalja a kellemetlen tüneteket. A migrén kialakulását a mai napig kutatják, azonban néhány kiváltó tényezőt már sikerült beazonosítani.

Migrénes fejfájás gyakran egyik pillanatról a másikra alakul ki és teljesen tönkreteszi a napot. A korábban végzett, hétköznapi tennivalók kihívást jelentenek és az egyetlen megnyugvást az jelenti, ha ledőlhetünk pihenni. Az erős pulzáló fejfájás a fej egyik, de akár mindkét oldalán jelentkezhet. Emellett tovább nehezítik a helyzetet az olyan kísérő tünetek is, mint például a látászavar, hangulatváltozások, hányás, ingerlékenység, émelygés, koncentrációs nehézségek és fáradtság. A migrén kialakulásának okai a mai napig nem teljesen tisztázottak, bár jó pár tényezőt sikerült már azonosítani. Ilyenek a különféle időjárási frontok, melyek rengeteg embernél váltanak ki migrént. Sajnos ez ellen sokat nem lehet tenni, azonban az egészséges életmód és az elegendő pihenés segíthet. Ha a migrén már kialakult, akkor érdemes egy elsötétített, csendes szobában relaxálni, mivel ez nagyon sokat segíthet a tünetek enyhítésében vagy teljes megszüntetésében.

Sokak esetében némely ételek váltják ki a migrént vagy teszik még intenzívebbé a tüneteket. A nagy mennyiségű koffein, alkohol, félkész ételek, konzervek, az olyan mesterséges édesítőszerek, mint az aszpartám vagy a sokáig érlelt sajtok gyakran okoznak problémát. Ha pontosan tudjuk, hogy valamilyen élelmiszer nálunk migrént okoz vagy fokozza a tüneteket, akkor jobb teljesen száműzni az étrendünkből vagy legalábbis minimalizálni a fogyasztását. A stresszmentes, kiegyensúlyozott életmód szintén segíthet a fájdalom megelőzésben, ugyanis sokaknál épp a stressz okoz problémát.