A védősapka helyes alkalmazása akár életet is menthet

Az utóbbi évtizedekben hatalmas fejlődésen ment keresztül az építőipar is, hiszen az újabbnál újabb eszközök és az innovatív munkagépek használatával nem csak gyorsabbá, hanem biztonságosabbá is váltak az egyes munkafázisok. Ennek ellenére még mindig vannak olyan területek, ahol rengeteg, súlyos kimenetellel történő baleset következik be.

Ilyen például a betonacélvégekre történő rázuhanás is, ám védősapka használatával a tragédiák nagy része ma már elkerülhető. Ahhoz, hogy nagyobb építmények alapzata, illetve tartópillérjei, falazata kellően stabilak legyenek és évtizedekig ellássák a feladatukat, az szinte minden esetben csak betonacél használatával érhető el. Bizonyos fázisokban ezek végződései takarásmentesen kiállnak – ez lehet vízszintes, illetve függőleges irányba is -, ezek pedig védősapka alkalmazása híján rendkívül balesetveszélyesek lehetnek. Tudniillik elég egy óvatlan pillanat, vagy a magasban egy elhibázott lépés és az átszúródás akár végzetes kimenetellel is járhat.

Szerencsére a védősapka nem csupán könnyedén applikálható, de emellett egy alacsony bekerülési költséggel rendelkező munkavédelmi felszerelés is egyben, ezáltal használata nem okoz különösebb terhet, még nagyobb mennyiség esetében sem. Gyakorta felmerülő kérdés, hogy az ehhez hasonlatos védelmi kiegészítők beszerzése és kihelyezése egész pontosan kinek a feladata. Emiatt aztán jó, ha tudjuk, miszerint ezt a Munkaügyi Minisztérium rendelete határozza meg és írja le precízen. Eszerint a védősapka vonatkozásában is a munkáltató – illetve a felelős műszaki vezetés – hatáskörébe tartozik ez és arról sem szabad megfeledkezni, hogy ez a rendszeres ellenőrzésre is vonatkozik. A megfelelő odafigyelés itt életet menthet, ezért mindig nagy hangsúlyt kell fordítani a védősapka előírás szerinti alkalmazására.