Ezért fontos rendszerben gondolkozni minden egyes komponens megválasztásánál

Amíg mi magunk nem vágunk bele valamilyen építkezésbe, addig csupán halvány sejtéseink lehetnek arról, mennyire összetett folyamat is ez és mekkora jelentősége van minden egyes lépésnek. A kellő szaktudással rendelkező szakemberek megválasztása sorsdöntő lehet, ám legalább ennyire fontos az is, milyen alapanyagok kerülnek telepítésre.

Tudniillik minden egyes komponens esetében tucatnyi tényezőt kell vizsgálni a maradéktalan siker érdekében. A kivitelezés összes lépését alaposan meg kell tervezni előre, emellett pedig komplett rendszerben kell gondolkoznunk. Ez rendkívül komplex és nagy tapasztalatot igényel, így ha nincs rutinunk, akkor feltétlenül hagyjuk rá a feladatot képzett szakemberekre. Ugyan egy építésvezető alkalmazása komoly plusz költséggel járhat, ő az, aki átlátja a teljes folyamatot, tudja mikor melyik komponens használata az indokolt, ráadásul a szakik koordinálását is elvégzi. Összességében ez olyan könnyebbséget jelent, ami feltétlenül megéri a többletkiadást hosszú távon.

A valódi dilemmát az olyan kivitelezések jelentik, amelyek kisebb volumenűek – gondoljunk csak például egy tároló, vagy egy garázs felépítésére -, ilyenkor ugyanis a költséghatékonyság nagyon sokat nyom a latban. A megfelelő kőműves szakember közbenjárásával rengeteget spórolhatunk, ám jó néhány komponens beszerzése és kiválasztása így ránk hárul majd. Emiatt aztán kardinális jelentősége van annak, pontosan tisztában vagyunk-e azokkal a szempontokkal, amelyeket az adott komponens kapcsán elemeznünk kell vásárláskor. Ezek közül kétséget kizáróan a funkcionalitás bír a legnagyobb befolyással. Emellett a karbantarthatóságra, illetve a környezeti tényezőkre is nagy hangsúlyt kell fektetni, különben a későbbiekben a komponens avulása, sérülése komoly következményekkel járhat.