Gabona tároló sátor – a költséghatékony megoldás

Nagy volumenű mezőgazdasági vállalatok esetében a költséghatékony működés megannyi tényezőn múlik és ezek mindegyikére kiemelt figyelmet kell fordítani. Még laikusként is könnyedén átlátható, hogy az egyik legnagyobb kiadást a különféle munkagépek beszerzése és karbantartása okozza, ám arra már kevesen gondolnak, miszerint a raktározás is komoly kihívásokat jelent.

Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, milyen gabona tároló megoldásokat részesítünk előnyben. Hazánkban még mindig a hagyományos téglaépületek számítanak a legelterjedtebbnek, méghozzá több okból kifolyólag is. Egyrészt sokan ezeket tartják a legmegbízhatóbbnak, másfelől pedig rengeteg ilyen van szerte az országban, így alkalmazásuk kézenfekvő megoldásnak tekinthető. Azonban gyakorta előfordul, hogy nekünk kell meghatározni, milyen gabona tároló konstrukció mellett tesszük le a voksunkat. Ilyenkor tanácsos nagyon alaposan utánanézni a különféle előnyöknek és hátrányoknak, tudniillik az esetek nagy részében a mobil, sátras alternatíva jelenti majd a legoptimálisabb megoldást.

Feltétlenül szem előtt kell tartanunk ugyanis, hogy a téglaépületek kialakítása rengeteg gonddal jár. Már a szükséges engedélyek beszerzése is heteket, hónapokat vehet igénybe és akkor hol van még a gabona tároló kivitelezése. Ez utóbbi ugyanis az első mozzanattól a kulcsrakész állapotig akár egy évig is eltarthat. Ezek a nehézségek azonban még könnyen leküzdhetők, ám a fix kialakítás okozta hátulütők a későbbiekben komolyan megnehezíthetik a dolgunkat. Egy ilyen gabona tároló ugyanis nem igazán bővíthető és egyáltalán nem helyezhető át máshová. Azonban a kapacitás- és helyigény időnként nagy változásokon megy át, ilyenkor pedig kulcsfontosságú, milyen eredményesen tudjuk ezt lereagálni. Ezért aztán egy mobil gabona tároló sátor alkalmazása általában ideálisabb döntést jelent.